De niet nader genoemde dienst maakt misbruik van een standaardfunctie in WhatsApp die gebruikers niet kunnen uitschakelen, meldt Vice. Op WhatsApp kunnen andere gebruikers altijd zien of iemand op dat moment online is; dat staat bovenaan de chat onder de naam.

De ‘vreemdgangerscontrole’ misbruikt die functie om bij te houden op welke momenten WhatsApp-accounts online zijn. Gebruikers geven twee nummers door aan de dienst, die tegen betaling een overzicht bijhoudt van op welke tijden beide nummers online waren. De app markeert overeenkomstige tijden, en laat zien hoe lang beide nummers gelijktijdig online waren.

Niet uit te schakelen

In de instellingen van WhatsApp kunnen gebruikers aangeven of andere gebruikers mogen zien wanneer zij voor het laatst online waren. Zo’n instelling is er ook voor de status, maar dat gaat niet om de online-status, ontdekte Vice eerder. Zelfs bij wie al die privacy-instellingen op ‘niemand’ zet, is de status ‘Online’ nog steeds zichtbaar zolang zij WhatsApp open hebben staan.

“Wij vinden dat WhatsApp de toegang tot de onlinestatus moet verwijderen van nummers die geen wederzijds contact zijn”, zegt de beheerder van de betreffende vreemdgangers-controle-app. “Dit is de enige manier waarop wij werken, als ze dat onmogelijk maken dan kunnen wij en vergelijkbare apps niet meer werken”, aldus de beheerder.

Bron:RTLNieuws