De cyberaanvallen op transporten van coronavaccins zijn veel omvangrijker en ingenieuzer dan aanvankelijk gedacht.

Kwaadwillenden trachten onder meer de koeltransporten te manipuleren. Dit blijkt uit nieuwe informatie die de security-tak van IBM openbaar heeft gemaakt.

Security X-force

IBM waarschuwde in december 2020 over aanvallen op de transportketens van coronavaccins. In een blogpost die IBM’s cyberbeveiligingsdivisie Security X-force afgelopen woensdag publiceerde, is te lezen dat er op 44 bedrijven cyberaanvallen zijn geweest. Deze bedrijven spelen in veertien landen een rol in de distributie van de vaccins. De vaccins worden daarbij via koeltransporten in diepbevroren staat vervoerd.

CERTS

In de blogpost heeft IBM de lijsten gepubliceerd met gecompromitteerde domeinnamen en html-bestanden. De criminelen probeerden via vervalste e-mails uit naam van leidinggevenden zich toegang tot deze systemen te verschaffen, waaronder dat van koeltransporteur Haier Biomedical. IBM heeft zijn bevindingen gedeeld met beveiligingsincidentteams (CERTS) in meerdere landen. Het Amerikaanse techbedrijf noemt in het document over de cyberaanvallen op de transportketen geen bedrijven of organisaties die in Nederland of België zijn gevestigd.

Bron: Computable