ANP

Persoonlijke gegevens van vermoedelijk honderdduizenden mensen zijn in verkeerde handen gevallen door een lek bij het bedrijf Ticketcounter. Het gaat om namen, e-mails, geboortedata, adressen en bankrekeningnummers. Ticketcounter regelt in opdracht van dierentuinen, pretparken, musea en evenementen reserveringen en betalingen.

Ticketcounter kreeg onlangs van beveiligingsexperts te horen dat data van gebruikers werden aangeboden op het dark web, een deel van het web dat niet gemakkelijk toegankelijk is. Daarop ontdekte het bedrijf dat door “een menselijke fout” een groot datalek is ontstaan. Gegevens die vertrouwelijk waren zijn op een verkeerde plek opgeslagen, zegt directeur Sjoerd Bakker.

Het gaat volgens hem om 1,5 miljoen tot 1,8 miljoen verschillende e-mailadressen uit de periode medio 2017 tot en met 4 augustus vorig jaar.

Bakker spreekt van een nachtmerrie. Hij wordt sinds vrijdag naar eigen zeggen ook afgeperst met verzoeken om geld over te maken. “Als ik dat niet doe, dreigen ze de gegevens van klanten verder te verspreiden. Ze wilden zeven bitcoins. Ik heb de politie ingeschakeld en het cyberteam van de politie Rotterdam doet onderzoek. Ik heb niet betaald en dat gaat ook niet gebeuren.”

(bron: NOS)